Ingen ättika!

Hej igen alla odlare!

Vi är flera som använt oss av ättika när det gäller att bekämpa ogräset på våra gångar. Det måste vi sluta med! Läs nedanstående information från vår biodlare Oliver Klett så förstår ni varför!

”Det finns ju några som använder ättika, delvis i stora mängder, som ogräsmedel på området. Och antagligen utgår de som gör det ifrån att det är ogiftigt. Det marknadsförs ju också ofta som ”naturligt”. Problemet är att det inte är helt sant.
Visserligen förekommer ättika i naturen, men inte i de koncentrationerna som behövs för att det ska ha effekt mot ogräs. Och i början av 2013 kom nu en ny rapport från EFSA (http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3060.pdf) som utpekar ättiksyra som mycket giftig för bl.a. bin.
Ättiksyra, även om den i och för sig förekommer naturligt, är giftig när den används i så höga doser att den fungerar som ogräsmedel.”

Tilläggas kan att allas vår ”fjärilsman” Wilfred menar att den flitiga ättiksanvändningen kan vara en av orsakerna till att det är ovanligt få fjärilar inom området i år.

ALLTSÅ INGEN ÄTTIKA PÅ VÅRA GÅNGAR!

Styrelsen
/ Kerstin