Om du kikar på potatisblasten nu ser du att den börjat gulna och till och med bli brun. Det beror inte på att den torkat. Förklaringen är i stället att den drabbats av potatisbladmögel. Det är en svampsjukdom som ökat dramatiskt, dels på grund av varmare klimat, dels på grund av att vi i Sverige fått in en jordburen typ, vars sporer övervintrar i jorden. Den sprids särskilt snabbt en fuktig sommar som denna.
Om du låter angripen blast vara kvar ökar det risken för spridning dramatiskt, eftersom svampsporerna sprids via luften. Det drabbar inte bara dina grannars potatisland utan också dig. Potatisbladmögel sprider sig nämligen så småningom till knölarna, som drabbas av brunröta. Du har säkert sett sådana potatisar, de är hårda, brunfläckiga och oätliga.
Men inte nog med det, potatisbladmögel sprider sig även till tomat, som tillhör samma växtfamilj som potatis. Det börjar med att blasten får bruna fläckar. Fläckarna breder snabbt ut sig och inom bara ett par veckor är hela plantan förstörd och tomaterna bruna och hårda. Oätliga! När tomatplantorna drabbas är det enda raka att plocka in frukterna gröna.
Vad kan vi då göra för att förhindra spridning. Jo, blasta av! Med blasta av menas att du kapar
blasten, slänger den i soporna (aldrig i komposten). Gör det så fort du ser de första bruna fläckarna (se bild på Stadium 1).
Knölarna kan sedan få vara kvar i jorden. De fortsätter att väva upp till 10-20 procent. När du tar upp dem kastar du också det resterande avfallet i soporna. Angripen tomatblast ska givetvis också slängas i soporna.
Det ska sedan gå fyra år innan du odlar potatis på samma ställe. Gödsla potatis måttligt och satsa på tidiga sorter, som inte hinner angripas. Köp kontrollerat utsäde och potatisar som är resistenta mot bladmögel och andra sjukdomar.
/Styrelsen