Rabarberlemonad (tre varianter)

Rosa rabarberlemonad

500 g rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1,5 citron, pressad saft
1,5 dl strösocker
2 liter vatten

Skär rabarbern i cm-tjocka slantar och lägg dem i en rymlig kastrull.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt vaniljfrön, stång pressad citronsaft och socker. Häll på vattnet och låt koka upp. Låt sjuda ca 10 min eller tills rabarbern är helt sönderkokt.
Sila lemonaden genom en finmaskig sil och låt svalna något. Häll upp i väl rengjorda glasburkar eller glasflaskor och förslut med lock.
Ur boken Vintageparty, från coop.se


Rabarberlemonad med ingefära

500 g rabarber
200 g socker
700 g vatten (7 dl)
2–3 cm färsk ingefära
1 lime

Skiva rabarbern ganska tunt med skalet kvar. Skala och skiva ingefäran. Låt få ett uppkok tillsammans med socker och vatten. Lägg i den skivade limen och låt svalna. Sila den sedan och servera iskall. Eller varför inte göra en karaff och njuta lemonaden i bersån istället för iste en varm sommardag?
Åsa Herrgård, matochvanner.se


Rabarberlemonad

Rabarber 0,5 kilo
Vatten 2,0 liter
Strösocker 1,0 dl

Skär rabarberstängerna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten och tillsätt socker. Låt koka i 30 minuter.
Låt svalna.  Sila av.  Tappa upp i fina flaskor.
Skapat av  Anne från spisa.nu


För alla recept gäller:  Eftersom lemonaden inte innehåller så mycket socker är hållbarheten inte särskilt lång, någon vecka eller två i kylskåpet. Men den går utmärkt att frysa.

Recepten är hopsamlade av Ann-Sofie som bara testat det sista men jag kokade inte så länge. Den översta rosa är samma recept som satt på anslagstavlan förra sommaren. Lemonaden går utmärkt att göra på stor gammal rabarber.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *